środa, 19 października 2011

Zapiekanka chlebowa

Ten przepis dostałam od Małgosi,zapiekanka jest rozwiązaniem problemu zwanego "resztki w lodówce".
Można łatwo przy wykonaniu tej potrawy opróżnić lodówkę.


                       Składniki:
  • 1 bochenek chleba (najlepiej nie pierwszej świeżości)
  • 1 pomidor zielony
  • 1 pomidor czerwony
  • 150 g startego żółtego sera (miałam Goudę)
  • 50 g sera paneer (panir- indyjski ser)------własnej roboty
  • 3 jaja
  • 6 pieczarek
  • 50 g salami
  • sos pomidorowy
  • sos cygański
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • liście świeżej bazylii
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie


Chleb kroimy w kostkę i łączymy z jajami i połową startego żółtego sera.
Wszystko razem wyrabiamy ręką aż masa będzie kleista.
Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy połowę masy chlebowej a na nią pomidora zielonego pokrojonego w plastry.
Na pomidor połowę pieczarek w plastrach i pół cebuli w plastrach.
Paprykę kroimy w paski i połowę układamy na zapiekance.
Na papryce układamy salami.
Polewamy wszystko sosem pomidorowym i zasypujemy połową sera który został.
Na ser znowu warstwa chleba i resztę warzyw do wyczerpania składników.
Na wierzchu układamy listki bazylii i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Zalewamy sosem cygańskim.
Górę zasypujemy serem żółtym i pokruszonym serem paneer.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut.
Zależy czy zapiekanka ma być bardziej czy mniej chrupiąca.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.