Można łatwo przy wykonaniu tej potrawy opróżnić lodówkę.
Składniki:
- 1 bochenek chleba (najlepiej nie pierwszej świeżości)
- 1 pomidor zielony
- 1 pomidor czerwony
- 150 g startego żółtego sera (miałam Goudę)
- 50 g sera paneer (panir- indyjski ser)------własnej roboty
- 3 jaja
- 6 pieczarek
- 50 g salami
- sos pomidorowy
- sos cygański
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- liście świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
Chleb kroimy w kostkę i łączymy z jajami i połową startego żółtego sera.
Wszystko razem wyrabiamy ręką aż masa będzie kleista.
Na dno naczynia żaroodpornego wkładamy połowę masy chlebowej a na nią pomidora zielonego pokrojonego w plastry.
Na pomidor połowę pieczarek w plastrach i pół cebuli w plastrach.
Paprykę kroimy w paski i połowę układamy na zapiekance.
Na papryce układamy salami.
Polewamy wszystko sosem pomidorowym i zasypujemy połową sera który został.
Na ser znowu warstwa chleba i resztę warzyw do wyczerpania składników.
Na wierzchu układamy listki bazylii i posypujemy ziołami prowansalskimi.
Zalewamy sosem cygańskim.
Górę zasypujemy serem żółtym i pokruszonym serem paneer.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 30-40 minut.
Zależy czy zapiekanka ma być bardziej czy mniej chrupiąca.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.