środa, 5 października 2011

Twaróg z maślanki

Ostatnio eksperymentuje z serami domowej roboty i oto jeden z nich.
Robi się szybko i jest bardzo smaczny.

Przepis znalazłam TU
              Składniki : ( wychodzi 200 g twarogu )
  • 1 litr maślanki
Maślankę wlać do większego garnka i podgrzewać, aż osiągnie 70 stopni.
Nie trzeba  posiadać koniecznie termometru cukierniczego.
Zauważymy wyraźnie, że maślanka zacznie się rozwarstwiać, i będzie widać malutkie grudki sera (zbyt wysoka temperatura sprawi, że twaróg będzie suchy).
Nie wolno dopuścić do wrzenia!
Zdjąć z palnika, nakryć pokrywką i ostudzić do temperatury pokojowej.
Na sitku wyłożyć ręcznik kuchenny (lniany), może też być pieluszka tetrowa, na to przelać wystudzony ser. Pozostawić do osączenia.
Im dłużej na sitku, tym będzie bardziej suchy. Ja zostawiłam na całą noc i było ok.
Z 1 litra maślanki wychodzi ok. 200 g sera.
Jest pyszny!
Smacznego.
Ser dodaję do akcji;
Zróbmy sobie ser domowy

4 komentarze

  1. Z maślanki jeszcze nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny pomysł, muszę wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  3. No no no .. jestem pod wrażenie. Muszę zrobić tym bardziej że moje dziecko upominało się o biały ser. Pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. wyszedł mi pyszny :) wrzuciłam przepis z linkiem u siebie dla potomnych ;) dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.