Składniki:
- ok.1 kg zielonej papryki
- 1 cebula
- 5 łyżek oliwy
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka wody z gotowania papryki
- 1 łyżeczka cukru
- sól
- pieprz
Cebulę obrać i również pokroić w kostkę.
Połączyć paprykę z cebulą - posolić i odstawić na 1 godzinę.
Zagotować 200 ml wody,wrzucić paprykę z cebulką i gotować ok. 2 minut pod przykryciem.
Osączyć i wystudzić.
Wodę z gotowania w ilości 1 łyżki zatrzymać.
Przygotować sos:
1 łyżeczkę cukru rozetrzeć dokładnie z solą, pieprzem i oliwą.
Dodać ocet i 1 łyżkę wody z gotowania papryki.
Wystudzoną paprykę z cebulą polać sosem i wstawić na 2-3 godziny do lodówki.
Smacznego.
2 komentarze
Papryka i cebula pokrojone i posolone. Nie mogę sie doczekać efektu końcowego.
OdpowiedzUsuńCzy wyszło pysznie? pochwalisz się?
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.