SKŁADNIKI:
- 1/2 szkl zakwasu żytniego
- 1 kg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
- 2 płaskie łyżki soli
- 2 łyżki cukru
- 4 szkl wody letniej
- szczypta drożdży
- 3/4 szkl ziaren słonecznika
- 1 szkl żurawiny suszonej
Drożdże rozrobić na papkę z odrobina wody.
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić na ok 11-12 godzin do wyrośnięcia.
Następnie ciasto odgazować i wyłożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej otrębami formy.
Wygładzić chlebek wodą .
Odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia a następnie piec godzinę w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!!!
Przepis dodaję do akcji TYDZIEŃ ŻURAWINOWY
3 komentarze
Też przepadam za żurawiną;)może to takie swego rodzaju "wołanie" do świąt,z którymi chyba najbardziej mi się kojarzy ;)pyszny chlebek!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny chlebek! Dziękuję serdecznie za udział w akcji i pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńJa dodaję żurawinę do wszystkiego co zjadam ;-) Na słodko, na słono...nieważne. A w chlebkach w ogóle jest wspaniała! Bardzo podoba mi się ten przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.