niedziela, 30 października 2011

PYSZNY CHLEBEK Z MĄKI ŻYTNIEJ PEŁNOZIARNISTEJ Z ŻURAWINĄ

OSTATNIO    NASZŁO     MNIE     NA     ŻURAWINĘ     KTÓRĄ     UWIELBIAM     I     TO     JUŻ       DRUGI     CHLEBEK      Z      ŻURAWINĄ     JAKI      UPIEKŁAM.





SKŁADNIKI:

  • 1/2 szkl zakwasu żytniego
  • 1 kg mąki żytniej pełnoziarnistej typ 2000
  • 2 płaskie łyżki soli
  • 2 łyżki cukru
  • 4 szkl wody letniej
  • szczypta drożdży
  • 3/4 szkl ziaren słonecznika
  • 1 szkl żurawiny suszonej




Drożdże rozrobić na papkę z odrobina wody.
Ze wszystkich składników wyrobić ciasto i odstawić na ok 11-12 godzin do wyrośnięcia.
Następnie ciasto odgazować i wyłożyć do nasmarowanej masłem i wysypanej otrębami formy.
Wygładzić chlebek wodą .
Odstawić na ok. 1/2 godziny do wyrośnięcia a następnie piec godzinę w temperaturze 190 stopni.
Smacznego!!!

Przepis dodaję do akcji    TYDZIEŃ ŻURAWINOWY

3 komentarze

  1. Też przepadam za żurawiną;)może to takie swego rodzaju "wołanie" do świąt,z którymi chyba najbardziej mi się kojarzy ;)pyszny chlebek!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczny chlebek! Dziękuję serdecznie za udział w akcji i pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja dodaję żurawinę do wszystkiego co zjadam ;-) Na słodko, na słono...nieważne. A w chlebkach w ogóle jest wspaniała! Bardzo podoba mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger