środa, 12 października 2011

Pulpety w sosie koperkowym

Pamiętam smak i zapach tych pulpetów jeszcze z dzieciństwa.
W czasach gdy mięso było na kartki a mielone takie śmieszne w kiełbasce można było dostać niereglamentowane.

                              Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 jaja
  • 1 łyżka posiekanego koperku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka kolorowego mielonego pieprzu
  • 1/2 l wywaru cielęcego
                           Na sos:
  • 1 pęczek koperku
  • 1 łyżka mąki
  • 200 ml śmietany 18%

Mięso wyrobić z mąką, jajem i koperkiem.
Mokrą dłonią uformować pulpety i wrzucać je na wrzący rosół cielęcy (miałam z kostki rosołowej)
Gotować ok 3 minut.
Wyjąć pulpety z rosołu.
Śmietanę rozrobić z mąką i wlać do rosołu, zagotować.
Pulpety włożyć ponownie do sosu.
Chwilę razem pogotować.
Wrzucić posiekany koper i delikatnie zamieszać.

Smacznego.
               Przepis rodzinny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.