Ten jest spełnieniem i rozkoszą.
Zapraszam serdecznie.
Piankowy sernik.
Składniki: duża blacha sernikowa
- 1300 g sera typu cremella lekko słonawy i bardzo kremowy - Philadelfia się też nada
- 8 żółtek
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- 1 szklanka mleka w proszku
- 2 serniksy
- 500 ml śmietanki kremówki 30 %
- 10 białek
- olejek arakowy
- 15 g masła
- 50 g mielonych migdałów
- 50 g wiórków kokosowych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki mąki pszennej
Przygotowanie sernika:
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem na sztywno.
- Serki wymieszać z żółtkami, olejkiem arakowym, mlekiem w proszku i serniksem na puszystą masę.
- Do masy serowej dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
- Wylać do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
- Składniki sypkie połączyć z rozpuszczonym masłem i wyrobić kruszonkę.
- Posypać wierzch sernika.
- Piec w temperaturze 170 C przez godzinę.
Przepis własny.
2 komentarze
Kocham serniki! Piekę ich całą masę - zawsze wychodzą, i choć smakują inaczej, to zawsze pysznie. Ten też wygląda na bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuńZ kokosem musi smakować cudownie :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.