środa, 19 października 2011

Paneer ( panir ), domowy ser indyjski

Przepis kuchni indyjskiej.
Wspaniały ser o słodkim delikatnym smaku, częsty dodatek w kuchni indyjskiej, łatwo można zrobić w warunkach domowych mając do dyspozycji mleko i cytrynę.
Po sporządzeniu można go dodawać do sałatek, kanapek, ponadto możesz go smażyć, piec, gotować, nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury.(Wikipedia)
    
                  Potrzeba:
  •  mleko 1,5 l. ( najlepiej wprost od krowy)
  •  cytryna 1 szt lub płaska łyżeczka na każdy litr mleka kwasku cytrynowego
Mleko zagotować i wyłączyć, wlać do niego sok z cytryny i mieszać, aż będzie się oddzielała serwatka i wytworzą się małe grudki.
Poczekać chwilę, przecedzić przez bawełnianą pieluszkę lub drobne sitko i odczekać aż odcieknie.
Zostaje delektować się pysznym indyjskim serem.
Smacznego.
Dodaję do akcji
Zróbmy sobie domowy ser

1 komentarze

  1. Kolejny wspaniały, domowy serek :)
    Już dwa razy robiłam twój twarożek z maślanki :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger