Wspaniały ser o słodkim delikatnym smaku, częsty dodatek w kuchni indyjskiej, łatwo można zrobić w warunkach domowych mając do dyspozycji mleko i cytrynę.
Po sporządzeniu można go dodawać do sałatek, kanapek, ponadto możesz go smażyć, piec, gotować, nie topi się pod wpływem wysokiej temperatury.(Wikipedia)
Potrzeba:
- mleko 1,5 l. ( najlepiej wprost od krowy)
- cytryna 1 szt lub płaska łyżeczka na każdy litr mleka kwasku cytrynowego
Poczekać chwilę, przecedzić przez bawełnianą pieluszkę lub drobne sitko i odczekać aż odcieknie.
Zostaje delektować się pysznym indyjskim serem.
Smacznego.
Dodaję do akcji
Zróbmy sobie domowy ser
1 komentarze
Kolejny wspaniały, domowy serek :)
OdpowiedzUsuńJuż dwa razy robiłam twój twarożek z maślanki :)
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.