niedziela, 9 października 2011

Ogórkowa z kabaczkiem na sposób bałkański

Danie kuchni bałkańskiej.
Weszłam w posiadanie kabaczka od Marysi - czasami podrzuci mi jakieś warzywko ze swojego ogródka.
Ostatnio kabaczek często gościł na naszym stole i zabrakło mi pomysłów.
Wrzuciłam zapytanie co z niego zrobić na FB na stronie Smacznie Z Joanną i właśnie Joasia zaproponowała mi ten przepis.
Ogórkowa po bałkańsku.


Składniki:
  • 1 średniej wielkości kabaczek ok. 300 g po obraniu i pokrojeniu
  • 1 cebula
  • 1 strąk papryki żółtej
  • 1 strąk papryki zielonej
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 puszka pomidorów
  • 3 - 4 szklanki bulionu mięsnego lub warzywnego
  • pieprz cayenne
  • pieprz czarny
  • sól morska 
  • keczup
Przygotowanie zupy:
  • Przygotować wszystkie składniki: cebulę obrać i posiekać, papryki opłukać, usunąć nasiona i pokroić w paski, kabaczek obrać i pokroić w kostkę, jeśli trzeba wydrążyć miąższ z pestkami, ogórki pokroić w kosteczkę.
  • W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i chwilę smażyć.
  • Następnie dodać paprykę, kabaczek i ogórki, a na końcu pomidory wraz z zalewą.
  • Chwilę razem dusić.
  • Następnie wlać bulion i gotować ok. 15 minut.
  • Doprawić do smaku keczupem, solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne.
Asiu dziękuję bo zupa naprawdę była pyszna.
Podałam ją z chlebkiem z prażoną cebulką
Pycha.....Smacznego.

1 komentarze

  1. Wyszła rewelacyjnie! Aromatyczna i smaczna! dziękuję, że skorzystałaś z mojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger