środa, 12 października 2011

Mascarpone domowej roboty

To jeden z moich eksperymentów.
Ser wyszedł kremowy i puszysty ale trochę za rzadki.
Chyba muszę spróbować jeszcze raz , najważniejsze że smakował wyśmienicie.
Ser mascarpone robi się nie z mleka tylko z mocnej śmietany.
                Użyłam:
  • 1 litr śmietanki 30 %
  • 2/3 g podpuszczki
  • 60 ml jogurtu naturalnego
Śmietanę wlewa się do garnka ze stali nierdzewnej i podgrzewa do temperatury 85-90 stopni i ciągle miesza.
Dodaje się wtedy do śmietany podpuszczkę rozpuszczoną w wodzie i jogurt i miesza ok. 1 minuty.
Po upływie ok. 15 minut zaczynają się formować małe grudki które powoli zaczynają łączyć się ze sobą tworząc skrzep.
Skrzep wylewa się na sito i odsącza przez ok. 24 godziny.
W tym krótkim czasie odbywa się szybkie dojrzewanie sera a odsączenie serwatki ułatwia się dzięki wielokrotnemu obracaniu masy.
Mój skrzep nie był tak zwarty jak powinien ale następnym razem będzie lepiej.
To była niezła zabawa w kuchni.
Smacznego.
Ser dodaję do akcji:
Zróbmy sobie ser domowy

2 komentarze

  1. Nie robiłam serka z podpuszczki , bo nie mam ..ale robiłam z serka i śmietany .
    http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2011/05/domowy-serek-mascarpone.html

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.