Konfitura z jarzębiny to pyszny dodatek do placków, lodów i ciast.
Zróbcie koniecznie, tylko pamiętać należy aby jarzębinę przemrozić - nie będzie wtedy gorzka.
Składniki:
Wykonanie:
Smakuje trochę tak jak żurawina.
- 1000 g dojrzałej jarzębiny
- 1200 g cukru
- pół łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z 1 cytryny
Wykonanie:
- Jarzębinę dokładnie umyć.
- Jeśli zrywana jest przed przymrozkami należy ją przemrozić w zamrażarce dwa dni.
- Poobrywać wszystkie jagódki z gałązek
- Zagotować 2 litry wody wsypać do wrzącej wody jarzębinę i gotować 8-10minut.
- Odcedzić, do wywaru wsypać połowę cukru i zagotować.
- Do wrzątku wsypać odcedzone owoce i gotować na małym ogniu około 10 minut.
- Odstawić na 1 dzień.
- Na drugi dzień dodać resztę cukru i gotować na małym ogniu około 20 minut.
- Mieszać.
- Z wierzchu zbierać powstałą pianę.
- Pod koniec gotowania lekko zakwasić.
- Gorącą konfiturę nakładać do wyparzonych słoiczków.
- Ustawiać je do góry dnem aż do ostygnięcia.
Smakuje trochę tak jak żurawina.
3 komentarze
Zaskakujące:) Tyle jarzębiny mam na działce - w tym roku nie może się zmarnować:)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie szukam wszędzie jarzębiny ;)
OdpowiedzUsuńPowodzenia bo warto, smak jest niepowtarzalny :-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.