środa, 19 października 2011

Klopsiki w ostrym sosie

Przepis znalazłam w jakiejś gazecie z przed 20-tu lat.

                Składniki:
  • 200 g cebulek
  • 4 ząbki czosnku
  • 12 łyżek oleju
  • 2 papryczki chili
  • 2 kromki pieczywa
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 360 g mielonej wołowiny (dałam wieprzowo-wołowe)
  • 1 jajo
  • sól
               Na sos:
  • 3 papryki
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka fasolki czerwonej
  • 100 g dymki
  • 30 g imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
  • 1/2 szklanki półwytrawnego wina

Cebulki i czosnek obrać, posiekać i połowę poddusić na oleju.
Wystudzić i dodać mięso, jedno posiekane chili, pieczywo, natkę, jajo, sól i wyrobić na gładką masę.
Utoczyć klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej.
Włożyć klopsiki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
             Na sos:
Paprykę pokroić w paski.
Razem z resztą cebulki i czosnku i chili poddusić na reszcie oleju.
Dodać pomidory z sosem, fasolkę, sól  i dusić 10 minut.
Dymkę pokroić w krążki.
Imbir zetrzeć na tarce lub dodać mielony.

Klopsiki wrzucić do sosu i razem podgrzać.
Wyśmienicie smakują z chlebem własnego wypieku.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.