Składniki:
- 200 g cebulek
- 4 ząbki czosnku
- 12 łyżek oleju
- 2 papryczki chili
- 2 kromki pieczywa
- 2 łyżki natki pietruszki
- 360 g mielonej wołowiny (dałam wieprzowo-wołowe)
- 1 jajo
- sól
- 3 papryki
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka fasolki czerwonej
- 100 g dymki
- 30 g imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego
- 1/2 szklanki półwytrawnego wina
Cebulki i czosnek obrać, posiekać i połowę poddusić na oleju.
Wystudzić i dodać mięso, jedno posiekane chili, pieczywo, natkę, jajo, sól i wyrobić na gładką masę.
Utoczyć klopsiki.
Na patelni rozgrzać olej.
Włożyć klopsiki i smażyć po 2-3 minuty z każdej strony.
Na sos:
Paprykę pokroić w paski.
Razem z resztą cebulki i czosnku i chili poddusić na reszcie oleju.
Dodać pomidory z sosem, fasolkę, sól i dusić 10 minut.
Dymkę pokroić w krążki.
Imbir zetrzeć na tarce lub dodać mielony.
Klopsiki wrzucić do sosu i razem podgrzać.
Wyśmienicie smakują z chlebem własnego wypieku.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.