Przepis rodzinny.
Kabaczka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwierć plasterki.
Zważyć obranego kabaczka i tyle ile waży odważyć cukru.
Ugotować kabaczka w czystej wodzie a następnie odcedzić.
Włożyć odcedzonego kabaczka do garnka, zasypać cukrem, wymieszać.
Ciągle mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Wtedy dodać kilka goździków, ekstrakt cytrynowy, ekstrakt waniliowy.
Nakładać do słoików gorące kawałki i zalać powstałym syropem.
Odwrócić słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
Potem stosować jako dodatek do ciast lub deserów....są bardzo aromatyczne i chrupkie.
Smacznego.
Zobacz również
Przelicznik miar i wag
Wszystkie potrawy na blogu gotuje dla 2 osób, chyba że napisałam inaczej. Zawsze używam w mojej kuchni szklanki która mierzy 250 ml, kostki masła która waży 200 g i puszki np. pomidorów która waży 400 g, chyba że w przepisie sugeruje inaczej. Więcej na temat miar i wag.
Twoje potrawy
Jeśli udało Ci się coś pysznego według mojego przepisu, proszę pochwal się i przyślij mi zdjęcie na kontakt@mojemaleczarowanie.pl lub wklej na Tablicy Facebook / Instagram, oznaczając tagiem #mojemałeczarowanie. Będzie mi ogromnie miło :) Galeria czytelników.
Fotografie na blogu
Wszystkie zdjęcia załączane do przepisów są moją własnością i bardzo proszę pytaj o zgodę jeśli chcesz ich użyć, na pewno się zgodzę, jak również podaj odnośnik do ich autora jeśli odnosisz się do przepisu - tak niewiele a będzie mi bardzo miło. Kontakt.
3 komentarze
ciekawy przepis,skorzystam.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak mają być gorące kawałki skoro trzeba odcedzić hmm no może ja tylko nie rozumiem 😕
OdpowiedzUsuńChyba tak, nie zrozumiałeś/łaś. Odcedzić z wody ale potem zasypujesz cukrem i gotujesz więc potem te gorące kawałki w cukrze wkładać do słoików.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.