środa, 19 października 2011

Kabaczek na słodko

Przepis rodzinny.


Kabaczka obrać ze skóry, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na ćwierć plasterki.
Zważyć obranego kabaczka i tyle ile waży odważyć cukru.
Ugotować kabaczka w czystej wodzie a następnie odcedzić. 
Włożyć odcedzonego kabaczka do garnka, zasypać cukrem, wymieszać.
Ciągle mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści.
Wtedy dodać kilka goździków, ekstrakt cytrynowy, ekstrakt waniliowy.
Nakładać do słoików gorące kawałki i zalać powstałym syropem.
Odwrócić słoiki do góry dnem do wystygnięcia.
Potem stosować jako dodatek do ciast lub deserów....są bardzo aromatyczne i chrupkie.
Smacznego.

3 komentarze

  1. ciekawy przepis,skorzystam.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak mają być gorące kawałki skoro trzeba odcedzić hmm no może ja tylko nie rozumiem 😕

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba tak, nie zrozumiałeś/łaś. Odcedzić z wody ale potem zasypujesz cukrem i gotujesz więc potem te gorące kawałki w cukrze wkładać do słoików.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.