środa, 19 października 2011

Jarzębiak

Przepis znalazłam TUTAJ
Jarzębiny na drzewach pod dostatkiem więc czemu nie jarzębiak właśnie, na zimowe chłodne dni albo na wiosenne przesilenie bo wtedy to on będzie dopiero dobry i dojrzały.

                     Składniki
  • 250 g owoców jarzębiny (przemrożonej)
  • 1 litr spirytusu 70 %
  • 1 litr wody
  • 1,25 kg cukru
Owoce zalać spirytusem w słoju, zamknąć, postawić w słonecznym miejscu na 2 tygodnie.
Zlać, przefiltrować, wymieszać z ciepłym syropem z wody i cukru.
Zostawić na tydzień.
Jarzębiak zlać, przefiltrować, rozlać do butelek, szczelnie zamknąć i schować na sześć miesięcy.
U mnie na razie dojrzewa.....pochwalę się jak będzie efekt końcowy.
Smacznego.
Na zdrowie.

3 komentarze

  1. zalewanie czystym spirytusem jakichkolwiek owoców jest nie wskazane

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czysty spirytus ma 96% a nalewki zalewa się alkoholem 70% (tak jak napisane w przepisie powyżej). Najprostszym sposobem uzyskania alkoholu idealnego do zalewania owoców (czyli 70-procentowego) to zmieszanie ze sobą tej samej ilości spirytusu i wódki np. butelka wódki 40% + butelka spirytusu 96%. Takim "roztworem" wręcz zaleca się, żeby zalewać owoce na nalewki. Nie polecam natomiast sprzedawanego w sklepach "Spirytusu nalewkowego" bo ma on zaledwie 50% alkoholu więc jego nazwa to tylko chwyt marketingowy.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger