sobota, 22 października 2011

Czarny chleb

Chleb z kawą, pachnący i pyszny, polecam.
Pomysł za   PRACOWNIA WYPIEKÓW
u   Liski.

                      Zaczyn:
  • 140 g mąki żytniej jasnej
  • 130 g wody
  • 1 łyżka zakwasu
Wymieszać, przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin.
W drugiej misce:
  • 50 g czerstwego chleba, najlepiej żytniego (to ok. 1 kromki)
  • 20 g mielonej kawy
  • 10 g oleju roślinnego
  • 180 g gorącej wody
Chleb, kawę i olej umieścić w misce, zalać gorącą wodą, a kiedy ostygnie, przykryć folią i odstawić na 12-16 godzin.


              Następnie:
Wymieszać zaczyn i namoczony czerstwy chleb z kawą, dodać:
  • 120 g mąki żytniej jasnej
  • 180 g mąki pszennej chlebowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3/4 łyżeczki suszonych drożdży instant
Składniki wyrobić łyżką lub mikserem.
Jeśli używamy miksera: miksujemy 3 minuty na 1 prędkości, następnie 3 minuty na 2 prędkości.
Przykrywamy miskę folią i odstawiamy do wyrastania na 30-45 minut
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat, uformować bochenek, który przełożyć do wysypanego mąką koszyczka (przed włożeniem do koszyczka, dokładnie obsypuję chleb mąką, żeby się nie kleił).
Odstawić do wyrastania na 50-60 minut w cieple.
Piekarnik nagrzać do 230 st C.
Chleb przełożyć na rozgrzany kamień (lub rozgrzaną blachę wyłożoną papierem) i w razie potrzeby ponacinać ostrym nożem lub żyletką.
Na dno piekarnika wrzucić ok. pół szklanki kostek lodu.
Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę do 220 st C i piec kolejne 30-40 minut.
To jeden z chlebków które zagoszczą częściej na naszym stole.
Smacznego.

3 komentarze

  1. Z kawą jeszcze nie robiłam i jestem ciekawa jak smakuje..

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda przepieknie. Kurde biore się za robienie zakwasu i dodaje blog do obserowanych . Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger