Jest to bardzo wykwintny i delikatny sernik.
Idealny na przyjęcia czy tylko do kawy lub herbaty z najbliższymi.
Spróbujcie a przepadniecie.
Cytrynowo - imbirowy sernik na zimno.
Składniki: tortownica 23 cm
Składniki: tortownica 23 cm
- 180 g ciasteczek bardzo drobno pokruszonych
- 1 duża łyżka masła
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru w proszku
- 400 g serka naturalnego homogenizowanego
- 32 g cukru wanilinowego
- 2 duże łyżki cukru pudru
- sok z 1 cytryny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka świeżo tartego imbiru
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- sos wiśniowy
Przygotowanie sernika:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Dno tortownicy wyłóż folią aluminiową.
- Wymieszaj ciasteczka z suszonym imbirem i masłem, powstałą masą wylep dno i boki tortownicy - polecam robić to "gładząc" masę wilgotną łyżką dociskając ją do ścianek.
- Wstaw tortownicę do piekarnika i piecz na złoty kolor.
- Wyjmij formę z pieca i zostaw do całkowitego ostygnięcia.
- Żelatynę umieść w rondelku, zalej małą ilością zimnej wody (takiej, by ledwo zakryć żelatynę).
- Do miski przełóż ser.
- Dodaj cukry, sok z cytryny, świeży imbir, skórkę z cytryny i miksuj krótko aż składniki się połączą.
- Do rondla z żelatyną dodaj 1 łyżkę wody i podgrzewaj na małym ogniu, aż żelatyna się rozpuści.
- Szybko zdejmij z ognia i odstaw na bok, by trochę wystygła.
- Gdy będzie letnia przelej do sera cały czas go miksując na najwyższych obrotach.
- Przelej masę serową na podpieczony spód i wstaw do lodówki na 2 - 3 godziny.
- Po wierzchu polej sosem wiśniowym.
Przepis z archiwum.
3 komentarze
Imbir jest idealny na taką pogodnę, którą mamy za oknem, więc jak najbardziej warto skorzystać z Twojego przepisu!
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie!
OdpowiedzUsuńŚwietnie się prezentuje. Te kolory ..mmm :) A jeszcze świadomość, że w środku króluje imbir. Super ;]
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.