Koleżanka przyniosła mi bukiecik kwiatów groszku cukrowego a zapach był tak powalający że zapragnęłam go na dłużej i stąd mam pachnący cukier.
Potrzeba:
- 1 garść płatków groszku pachnącego
- 1 szklanka cukru
Płatki oczyszczamy z pyłków.
Następnie płatki rozcieramy w blenderze.
Dodajemy do cukru i dokładnie łączymy składniki.
Gdy cukier się zabarwi przekładamy na tacę, przykrywamy bawełnianą ściereczką i zostawiamy do wyschnięcia.
Może to trwać nawet 2 dni.
Jeśli chcecie to można cukier zmielić i powstanie cukier puder kwiatowy.....pachnie w całym domu.
Polecam!
Smacznego!
3 komentarze
to groszek pachnący jest jadalny? Wiem, że jego nasiona sa trujące, ale nie wiem co z płatkami.
OdpowiedzUsuńDaga zjadłam już połowę i nic mi nie jest więc chyba trujące nie są:-)
OdpowiedzUsuńWyczytałam że się nadają:-)
Ten cukier też fajny :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.