środa, 5 października 2011

Chlebki pita z kolorowym nadzieniem z kuchni arabskiej

Chlebki pita co prawda kupiłam ale danie wyszło w sumie nie mniej pysznie.
Jak podaje Wikipedia chlebki Pita pochodzą najprawdopodobniej z Syrii.
Są to pyszne chlebki które puchną podczas pieczenia tworząc kieszonkę do nadziewania.
I to już Wasza inwencja co do nich włożycie.
Chlebek pita z kolorowym nadzieniem.
Składniki:
  • 4 chlebki pita
  • 2 filety z kurczaka
  • oliwa z oliwek
  • masło czosnkowe
  • bazylia
  • tymianek
  • przyprawa do kebabu
  • sól
  • pieprz 
Nadzienie:
  • sałata radiccio
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • papryka czerwona
  • czerwona i biała cebulka
  • kukurydza z kolb
  • sos meksykański

Przygotowanie:
  • Filety z kurczaka pokroić w paski i wymieszać z przyprawami.
  • Odstawić na 1/2 godziny.
  • Potem usmażyć na oliwie połączonej z masłem czosnkowym.
  • Kukurydzę w kolbach ugotować a następnie zeskrobać nasionka.
  • Warzywa pokroić w plastry-tylko paprykę w paski.
  • Chlebki pita podgrzać w mikrofali rozciąć aby utworzyły kieszonkę.
  • Polać sosem meksykańskim środek a następnie ułożyć w kieszonce warzywa i kurczaka.
  • Po wierzchu również polać sosem meksykańskim.
Danie gotowe.
Smacznego.
Przepis kuchni arabskiej
Polub MMCz na FB [ klik ]

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.