Składniki : ( 2 keksówki 26 x 12 góra )
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu razowego
- szklanka mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej (jaką macie)
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy
Chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej T 650
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 1/2 szklanki otrąb
- 3/4 szklanki pestek dyni i słonecznika
- wyżej zarobiony zaczyn
- 1 szklanka żurawiny
- 1 szklanka prażonej cebulki (miałam Prymat)
Do jednej części dodałam żurawinę a do drugiej cebulkę.
Ciasto zostawić na godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę. Smacznego.
Przepis własny
Przepis dodaję do Akcji:
TYDZIEŃ ŻURAWINOWY
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.