Po czym zmarnowałam zakwas i zawieruszył mi sie przepis.
I teraz mam go znowu, jest przepyszny, polecam serdecznie.
Składniki
Zaczyn:
- 1/2 szklanki zakwasu razowego żytniego
- szklanka mąki graham, orkiszowej, żytniej razowej (jaką macie)
- szklanka letniej wody
Chleb właściwy:
- 1 kg mąki pszennej
- 3 szklanki letniej wody
- 3 łyżeczki soli
- 1/6 kostki drożdży ( zrobić papkę z wodą )
- 3/4 szklanki otrąb
- 3/4 szklanki siemienia lnianego
- 3/4 szklanki pestek dyni i słonecznika
- wyżej zarobiony zaczyn.
Foremki posmarować masłem i wysypać mąką
Ciasto przełożyć do foremek i wygładzić wodą.
Piec 15 minut w 160 stopniach po czym zwiększyć temperaturę do 200 stopni i piec godzinę.
Naprawdę polecam, jest pyszny.
1 komentarze
JAK ZDOBYĆ ZAKWAS?? czy mogę go sama zrobić?
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.