środa, 5 października 2011

Chleb żytni na zakwasie z makiem i sezamem



Składniki:
  • 1 kg mąki żytniej chlebowej 
  • 100 g pestek słonecznika 
  • 2 płaskie łyżki soli 
  • 2 łyżki cukru 
  • 4 szklanki ciepłej wody 
  • szczypta drożdży 
  • zakwas żytni ok. 1/2 szklanki 
                                                Do posypania:
  • ziarna sezamu 
  • ziarna maku
Z podanych składników zarobić ciasto i pozostawić na ok. 11 godzin do wyrośnięcia.
Następnie "przerobić" ciasto jeszcze raz i włożyć do foremek.
Wygładzić powierzchnię wodą.
Jeden bochenek posypałam makiem a drugi sezamem.
Pozostawić jeszcze na 30 minut. 
Piec 1 godzinę w temp. 200 stopni.
Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger