Składniki:
- 1/2 szklanki zaczynu żytniego
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 szklanki mąki żytniej
- 3/3 szklanki siemienia lnianego mielonego
- 2 szklanki mleka
- 3/4 szklanki pestek dyni
- 3/4 szklanki + 1 łyżka do posypania foremek otrąb pszennych
- 1 łyżka soli
- 1/2 szklanki sezamu + łyżka do posypania chlebka
- 1/2 szklanki prażonej cebulki = łyżka do posypania chlebka
Składniki sypkie mieszamy razem a następnie wlewamy zaczyn, mleko i 2 szklanki ciepłej wody.
Ciasto dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy sezam a do drugiej prażoną cebulkę.
Wkładamy ciasto każde do oddzielnej formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
Wygładzamy wodą i posypujemy wierzch jednego bochenka sezamem a drugiego prażoną cebulką.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 1 godzinę.
Smacznego.
4 komentarze
zjadłabym taki z cebulką...
OdpowiedzUsuńKupiłam kiedyś podobny i był pyszny, ale na pewno nie tak dobry jak domowy. Świetnie Ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńod dawna sie za taki chleb zabieram a jak patrze na twój to znowu załuje.
OdpowiedzUsuńOch, uwielbiam chlebki z prażoną cebulą! Wygląda cudnie! :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.