niedziela, 9 października 2011

Chleb z sezamem i prażoną cebulką

Znakomite połączenie chlebka z sezamem a drugiego z prażoną cebulką sprawiło jego szybciutkie zniknięcie z chlebaka.


               Składniki:
  • 1/2 szklanki zaczynu żytniego
  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mąki żytniej
  • 3/3 szklanki siemienia lnianego mielonego
  • 2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki pestek dyni
  • 3/4 szklanki + 1 łyżka do posypania foremek otrąb pszennych
  • 1 łyżka soli
  • 1/2 szklanki sezamu + łyżka do posypania chlebka
  • 1/2 szklanki prażonej cebulki = łyżka do posypania chlebka

Składniki sypkie mieszamy razem a następnie wlewamy zaczyn, mleko i 2 szklanki ciepłej wody.
Ciasto dzielimy na połowę i do jednej części dodajemy sezam a do drugiej prażoną cebulkę.
Wkładamy ciasto każde do oddzielnej formy wysmarowanej oliwą i wysypanej otrębami.
Wygładzamy wodą i posypujemy wierzch jednego bochenka sezamem a drugiego prażoną cebulką.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12 godzin.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 1 godzinę.
Smacznego.

4 komentarze

  1. Kupiłam kiedyś podobny i był pyszny, ale na pewno nie tak dobry jak domowy. Świetnie Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. od dawna sie za taki chleb zabieram a jak patrze na twój to znowu załuje.

    OdpowiedzUsuń
  3. Och, uwielbiam chlebki z prażoną cebulą! Wygląda cudnie! :)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.