Cytuję za Bożenką:
Pate fermentee
- 220 g białej pszennej mąki chlebowej
- 0,5 g świeżych drożdży
- 5 g soli
- 170 g wody
- 150 g śmietanki kremówki
- 270 g białej pszennej mąki chlebowej
- 20 g mąki pszennej razowej
- 150 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- pate fermentee
- 50g prażonej śmietanki
- 7 g soli
- 10 g kuminu
Ze 150g pozostanie około 70g, z czego do przepisu potrzeba 50g.
A oto jak wygląda prażona śmietanka.
Gdy śmietanka stygnie, z lodówki wyciągnąć pate fermentee.
Potem zabieramy się za ciasto chlebowe.
Drożdże rozpuścić w 50g wody.
Resztą płynu rozprowadzić zaczyn.
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki ciasta za wyjątkiem soli.
Wyłożyć na stół i zagniatać kilka minut.
Dodać sól, kontynuując zagniatanie (kolejne 5-6 minut).
Powinno powstać gładkie i lśniące ciasto, które wkładamy do miski by wyrosło przez ok. 1 1/2 godziny, składając je raz po 45 minutach.
Po tym czasie ciasto należy odgazować, złożyć w owalny bochenek i umieścić w koszu złączeniem do góry. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut, a w tym czasie rozgrzać piec z kamieniem do 250 stopni (lub na maksimum Waszych piekarników).
Przed pieczeniem chleb należy naciąć, ew. posmarować wybraną glazurą i włożyć delikatnie na kamień.(u mnie spód naczynia żaroodpornego).
Od razu zmniejszyć temperaturę do 220 stopni Celsjusza i piec z parą 15 minut.
Potem parę wypuścić i dopiekać jeszcze 20 minut.
Chlebek jest pikantny i bardzo aromatyczny.
Polecam......smacznego.
1 komentarze
Fajnie , że zrobiłaś i że smakował..Tylko ,że to nie był mój pomysł , tylko weekendowej piekarni..Wejdź na stronę http://gospodarneszczescie.blogspot.com/2011/10/nowe-oblicze-wp-i-edycja-122-zapraszamy.html
OdpowiedzUsuńi tam dodaj swój wypiek...
pozdrawiam..
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.