Zafascynowało mnie połączenie smaków i szybciutko upiekłam, jestem zauroczona i upiekę jeszcze nie raz.
Składniki:
Cytuję za oryginałem:
- 1000 g mąki pszennej T 550
- 150 ml oleju
- 4 cebule ( dałam 2 )
- 4 garście czarnych oliwek ( dałam 1 garść)
- 3 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki masła
- około 700 ml wody
- 2 łyżki pokrojonych suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
Mąkę wyrobiłam razem z olejem, wodą, drożdżami i solą.
Ciasto przykryłam i odstawiłam na kaloryfer na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie pokroiłam cebulę i czosnek w bardzo drobne pół plasterki i usmażyłam na 2 łyżkach masła.
Zostawiłam do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto odgazowuję i wyrabiam ponownie z cebulą.
Podzieliłam ciasto z cebulka na dwie części i do jednej dodałam oliwki i pomidory a druga zostawiłam tylko z cebulką.
Każdą część włożyłam do osobnej keksówki przykryłam ręcznikiem i pozostawiłam do ponownego rośnięcia na 40 minut.
Piekłam przez 40 minut w temperaturze 190 stopni.
Smacznego.
3 komentarze
uwielbiam chelebk z cebulką, kiedyś gdzieś taki dostałam i był pyszny, a taki domowy to już w ogóle wypas:)
OdpowiedzUsuńale fajne smaki :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj piekłam chlebek z 1 kg mąki żytniej i orkiszowej.Upiekł się pięknie! Zaskoczyłam rodzinkę! Tylko masełko! bo szkoda psuć chlebka smaku!
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.