Warto się nim zainteresować, bo pyszny i zdrowy.
Oryginał możecie zobaczyć na fotce autorstwa EWY ZYCHEWICZ
Cytuję za Ewą:
- 100 g mąki graham typ 1850
- 200 g mąki pszennej
- 100 g płatków kukurydzianych
- 50 g pestek dyni
- 50 g prażonego solonego słonecznika
- 50 ml oleju o smaku bazylii
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 30 g drożdży
- 250 ml letniej wody
Do drożdży wlać wodę, dodać sól, olej i wymieszać.
Wsypać obie mąki, płatki kukurydziane, pestki dyni i słonecznik - trochę zostawić do posypania góry chleba Wymieszać wszystko drewnianą łyżką a następnie wyrobić ciasto ręką.
Ciasto w misce oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej.
Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię i posypać odłożonymi pestkami dyni i słonecznikiem.
Ponownie przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
Najlepszy jest ciepły ze świeżym masełkiem.
Smacznego.
1 komentarze
Świetnie Ci wyszedł. Pozdrawiam Ewa.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.