piątek, 7 października 2011

Chleb mieszany

Upiekłam ten chlebek a teraz za pozwoleniem autorki chcę się nim z Wami podzielić.
Warto się nim zainteresować, bo pyszny i zdrowy.
Oryginał możecie zobaczyć na fotce autorstwa  EWY ZYCHEWICZ

                    Cytuję za Ewą:
  • 100 g mąki graham typ 1850
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g płatków kukurydzianych
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g prażonego solonego słonecznika
  • 50 ml oleju o smaku bazylii
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 30 g drożdży
  • 250 ml letniej wody
Drożdże rozrobić z cukrem, powinna być płynna konsystencja.
Do drożdży wlać wodę, dodać sól, olej i wymieszać.
Wsypać obie mąki, płatki kukurydziane, pestki dyni i słonecznik - trochę zostawić do posypania góry chleba Wymieszać wszystko drewnianą łyżką a następnie wyrobić ciasto ręką.
Ciasto w misce oprószyć mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto jeszcze raz wyrobić i przełożyć do wysmarowanej olejem formy keksowej.
Wilgotną dłonią wyrównać powierzchnię i posypać odłożonymi pestkami dyni i słonecznikiem.
Ponownie przykryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy chleb podwoi swoją objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 40 minut.
Najlepszy jest ciepły ze świeżym masełkiem.
Smacznego.

1 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger