Nie wychodzą mi biszkopty a i czasu za wiele nie miałam i dlatego kupiłam gotowy spód Delekty i jak ktos bardzo się spieszy tak jak ja ten spód jest rewelacyjnym rozwiązaniem.
Składniki:
- 1 gotowy jasny spód do tortu
- 1000 ml śmietany kremówki
- 3 śmietan-fiksy
- 4 łyżki cukru
- sok z cytryny do smaku
- dżem z czarnej porzeczki
- 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 50 ml spirytusu
- winogrono zielone i czarne do dekoracji
- wiórki czekoladowe do dekoracji
- zmielone migdały do obsypania tortu
Kawę zaparzyłam w 400 ml wrzątku i osłodziłam 2 łyżeczkami cukru.Wystudziłam.
Śmietanę ubiłam z cukrem i śmietan-fiksem.
Podzieliłam na dwie części.
Do jednej dodałam 100 ml zaparzonej kawy i dobrze wymieszałam.
Do drugiej zaś sok z cytryny do smaku.
Pozostałą część kawy wymieszałam ze spirytusem.
Pierwszy blat biszkoptowy nasączyłam ponczem i rozsmarowałam na nim dżem porzeczkowy.
A na dżemie położyłam część ubitej śmietany cytrynowej.
Na to drugi blat biszkoptowy.
Znowu go nasączyłam.
Posmarowałam go śmietaną kawową (połową porcji)
Na to trzeci blat biszkoptowy znów nasączyłam i przykryłam resztą śmietany cytrynowej.
Brzegi tortu posmarowałam śmietaną kawową.
Następnie brzegi posypałam mielonymi migdałami.
Wierzch tortu udekorowałam winogronami i wiórkami czekoladowymi.
Potem schłodziłam tort w lodówce.
Goście mówili że był rewelacyjny.
Smacznego.
Pomysł własny.
1 komentarze
piękny jest. domowe torty są zdecydowanie najpyszniejsze.
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.