Jest kremowy, delikatny i smakuje wybornie z owocami.
Polecam gorąco.
Tort z kaszy manny.
Składniki:
Naprawdę jest znakomity.
Przepis z archiwum.
Polecam gorąco.
Tort z kaszy manny.
Składniki:
- 250 g masła
- 200 g cukru pudru
- 1 szklanka kaszy manny
- 2 łyżki żelatyny
- 1 łyżka kakao
- 3 żółtka
- 900 g brzoskwiń w puszce
- 1000 ml mleka
- 100 g biszkoptów okrągłych
Przygotowanie tortu:
- Kaszę gotuj w mleku ciągle mieszając, aby się nie przypaliła.
- Odstaw do przestygnięcia.
- Miękkie masło utrzyj z cukrem dodając pod koniec ucierania po jednym żółtku.
- Do powstałej masy z żółtkami dodawaj po łyżce kaszę, ciągle mieszając.
- Masę podziel na dwie części do jednej dodaj łyżkę kakao.
- Dno tortownicy o średnicy 21 cm posmaruj masłem i wyłóż biszkoptami.
- Na biszkopty wlej masę kakaową.
- Wstaw do stężenia do lodówki.
- Na warstwę kakaową wylej warstwę jasną.
- Brzoskwinie zmiksuj na gładką masę.
- Żelatynę zalej zimną wodą ok.1/3 szklanki.
- Napęczniałą żelatynę podgrzej, aby się rozpuściła i wymieszaj ze zmiksowanymi owocami.
- Masę brzoskwiniową przełóż do tortownicy na kaszę, udekoruj owocami - u mnie nektarynki i odstaw do lodówki by stężała.
Naprawdę jest znakomity.
Przepis z archiwum.
1 komentarze
To coś dla mnie !!! Śliczne :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.