piątek, 2 września 2011

Pomidorowa ze świeżych pomidorów

Taka zupa jest moją ulubioną.
Pachnie pomidorami nie tak jak ta zimowa przecierem pomidorowym.
Pyszności, polecam.
Składniki: 
  • 1000 g dojrzałych pomidorów
  • 300 g schabu z kością
  • 2 duże marchewki
  • ziarenka smaku bez konserwantów - 1 łyżka
  • 200 ml śmietany 30%
  • 1 czubata łyżeczka mąki pszennej
  • kilka listków lubczyku
  • sól morska
  • szczypta cukru
  • makaron świderki
Przygotowanie zupy:
  • Schab pokroić na mniejsze porcje i ugotować z marchewką pokrojoną w plasterki, lubczykiem i ziarenkami smaku.
  • Następnie mięso obrać od kostek i wrzucić do wywaru.
  • Pomidory obrać ze skórki i rozgotować pod przykryciem a następnie przetrzeć przez sito.
  • Dodać do wywaru.
  • Zagotować.
  • Śmietanę wymieszać z mąką i zaprawić zupę.
  • Podawać z ugotowanym makaronem.
Smacznego. 
Przepis własny.
Przepis dodaję do akcji PSIANKOWATE którą organizuje mopswkuchni.

2 komentarze

  1. Pomidorowa na świeżych pomidorach nie ma sobie równych :) Lubię ją o wiele bardziej niż tę zwykłą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ja czuje jej zapach patrząc na zdjęci:P mam w folii swoje pomidory,czekam aż będą mocno dojrzałe i tez planuje zupkę.

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger