Bardzo mi się spodobał więc go wypróbowałam i nie żałuję bo były pyszne.
Składniki:
- 50 g wątróbki drobiowej (miałam wieprzową)
- 2 jajka
- 1 czerwona cebula
- kilka łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki miękkiego masła
- 3 łyżeczki ziaren sezamu
- 1/2 pęczka koperku
- do smaku: sól, pieprz ziołowy, papryka mielona słodka
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Wątróbkę opłukałam, dobrze osuszyłam, usunęłam żyłki.
Przełożyłam do miski, wbiłam jaja, dodałam masło i grubo pokrojony opłukany koperek, zmiksowałam blenderem na gładką masę.
Następnie mieszając stopniowo dodawałam mąkę, kilka łyżek - masa powinna być gęsta ale nie sztywna - mniej więcej taka jak na racuchy.
Dodałam posiekaną drobno czerwoną cebulę, sezam, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i papryką. Smażyłam placuszki nakładając je łyżką na rozgrzaną patelnię z olejem.
Gdy zrumieniły się z jednej strony przewracałam na drugą i dosmażałam.
Osączyłam z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przepis cytowałam za Pyzą......ja podałam tak jak sugerowała Iza z pomidorami.
Smacznego.
6 komentarze
Dorotko, bardzo się cieszę, że placuszki Wam smakowały :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWyprobuje na pewno
OdpowiedzUsuńTylko, że ja tak strasznie nie lubię wątróbki ;( Teraz żałuję.
OdpowiedzUsuńPaulinko ta wersja by Ci podpasowała:-)
UsuńWiedziałam,że na Twoim blogu znajdę przepisy na poczciwą wątróbkę. Na Ciebie możne liczyć każdy jełop sam na studiach alone i nie zginie bo wszystko ładnie napiszesz i poinstruujesz :D
OdpowiedzUsuńGenialny przepis-pychota.Zrobiłam :D Tak samo jak na wątróbkę w śmietanie -jutro zrobię :D
Ciesze się jak mogę pomóc...zawsze do usług:-)
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.