Jest to grzyb szlachetny zaliczony do klasy "R" tzn. unikatowy.
W moim lesie rośnie ich naprawdę dużo a niektórzy je kopią albo boją się zebrać bo przy dotyku robią się modre a do tego rosną w piasku.
Grzyby są przepyszne, chrupiące i aromatyczne.
Nie są pod ochroną.
Grzyby z cebulką.
Składniki:
- miałam 4 duże piaskowce
- kilka kurek
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy
- sól morska
- pieprz
Przygotowanie dania:
- Grzyby obrać i wypłukać na sicie.
- Na patelni rozgrzać masło z oliwą i na gorące wrzucić grzyby.
- Na patelni momentalnie stanie się granatowo.
- Po chwili smażenia grzyby tracą granatową barwę.
- Cebulę pokroić w pół plasterki i wrzucić do grzybów.
- Chwilę razem dusić.
- Doprawić solą i pieprzem.
- Smak mają wyborny i jeśli ktoś je spotka w lesie...polecam!
Pomysł własny.
5 komentarze
szkoda, że je zbierasz bo to już rzadko spotykany gatunek i dlatego znalazł się na Czerwonej Liście Grzybów Wielkoowocnikowych - zasługuje na ochronę i lepiej byłby zostawić je w lesie żeby spokojnie dojrzały i rozsiały zarodniki....
OdpowiedzUsuńIza w 2011 roku było ich dużo a teraz jest ich mnóstwo, zwłaszcza w tym roku, we wrześniu. Co roku jest ich więcej, mają moc.
UsuńIzo w moim lesie jest ich naprawdę dużo i te cztery sztuki które zerwałam zostawiając grzybnie w ziemi niczemu nie zaszkodzą i zarodniki przeniosą się na pewno i nowe grzybki urosną ale miło że zwróciłaś na to uwagę:-)
OdpowiedzUsuńDziś, na piaszczystej skarpie starorzecza Bugu w okolicach Radzymina znalazłam niezwykle malownicze stanowisko piaskowców modrzaków. Kolonia krępych grzybków (z kapeluszami od 4 do 12 cm średnicy) wrośniętych w szczery piach osuniętej skarpy,nad głową wrzeszcząca sójka i bezchmurne niebo. Wkoło soczysta zieleń skarpy naszpikowana ...złożonymi jeszcze parasolkami krzepkich kań... CO TO BYŁ ZA KICZ! Joanna
OdpowiedzUsuńCzemu kicz? nie zrozumiałam? Malownicze zjawisko brzmi lepiej. Wczoraj znalazłam również sporo modrzaków, są piękne i przepyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.