niedziela, 18 września 2011

Ogórki z kurkumą

Przepis dostałam od mojej koleżanki Ani "Goździkowej", ona zawsze ma w zanadrzu jakiś sprawdzony przepis.
Są bardzo aromatyczne i smaczne a o tej porze jeszcze są na straganach więc warto powkładać do słoiczków.

                             Składniki:
  • 5 kg ogórków gruntowych
  • 6 szklanek wody
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • kilka liści selera
  • 1 szklanka octu
  • 400 g cukru
  • 1 cebula
  • 3 łyżki soli
  • 15 g kurkumy
Ogórki obrać ze skórki a następnie pokroić w plasterki bądź w słupki.
Z wody, octu, cukru, kurkumy  i soli zrobić zalewę.
Na dnie słoików ułożyć liście selera i posypać je gorczycą.
Następnie wkładać ogórki a na ich wierzchu ułożyć plasterki cebuli.
Gotowe słoiki zalać zimną zalewą a następnie gotować przez 10 minut.
Ogórki powinny stać w słoikach przez 2 tygodnie.
Podawać można do mięs oraz ziemniaków.
Smacznego.
Przepis gdzieś z gazety.

7 komentarze

  1. ogórków z kukumą nie robiłam, ale bardzo lubię takie musztardowe lub z curry.
    http://kobieta-ja.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Znam te przepisy i też je tu umieściłam...dziękuję:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rany, nigdy tak ie próbowałam, a dodaję kurkumę do wielu rzeczy - spróbuję z twoimi ogórkami następnym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale chyba tej kurkumy to 15 gram a nie 150, bo nie daloby sie zjesc ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak 15 g nastąpiła pomyłka...przepraszam ale czemu się nie przedstawiacie ...mam odpowiadać anonimom...sami byście nie odpowiedzieli:-(

      Usuń
  5. ryneczek, ogóreczki, słoiczki.... paluszki lizać. Przepisik wart wybróbowania, ale ja zrobię z ogórków i zawekuję w słoikach ;)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger