Składniki:
- 1000 ml śmietany 36%
- 1 tabliczka czekolady gorzkiej
- 5 łyżek cukru pudru
Śmietanę ubijamy mikserem na wysokich obrotach tak długo aż się porobią grudki masła.
Wtedy zwalniamy obroty miksera aby grudki masła się połączyły.
Masło należy dobrze wypłukać w zimnej wodzie (wygnieść jak ciasto)
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej a następnie ostudzić.
Wlać czekoladę do masła, dodać cukier i wyrabiać aż masło będzie miało aksamitną konsystencję.
Polecam.....jest naprawdę dobre.
Jeśli chodzi o słodycz masła to można sobie indywidualnie regulować, można dosłodzić też miodem.
Smacznego.
Masło dodaję do akcji:
Zróbmy sobie ser domowy
7 komentarze
Zastanawiam się tylko po co robić masło ze śmietany (brudząc przy okazji maślanką całą kuchnię), skoro można dodać kawałek gotowego ;-) ? Myślę, że takie masło mogłoby też powstać, gdybyśmy do rozpuszczonej czekolady dodali śmietanę i mieszali aż do otrzymania aksamitnej konsystencji, powstałoby coś na rodzaj czekoladowego ganache ;-)
OdpowiedzUsuńAha maślanka jest do wypicia.
Usuńmniam, o tej porze roku mam zwiększone zapotrzebowanie na wszystko co czekoladowe :)
OdpowiedzUsuńdo bułeczki na śniadanie.. pysznie.
OdpowiedzUsuńKubełek Smakowy...toż to cała przyjemność robienia masła i nie zdarzyło mi się zachlapać kuchni ha ha....a to co Ty proponujesz to będzie raczej krem czekoladowy a nie masło:-)
OdpowiedzUsuńA jeśli chodzi o gotowe masło???....to już nie to samo ale warto spróbować:-)
dorotowa nutella! ♥
OdpowiedzUsuńmmm... czekoladowe cudo
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.