Przepis na to cudo dostałam kilka lat temu i od tej pory robię ja ciągle.
Smakuje wybornie.
Składniki:
- 1000 g marchewki
- 2 cebule
- 2 zielone papryki
- 1 przecier pomidorowy - nieduży słoiczek - 150 g
- 1/4 szklanki octu spirytusowego lub jabłkowego
- 1/2 szklanki oleju
- 3/4 szklanki cukru
- Marchewkę obrać i pokroić w plastry a następnie ugotować na pół twardo, odcedzić i wystudzić.
- Paprykę pokroić w kostkę i osolić aby zmiękła.
- Cebulę pokroić w kostkę i również posolić.
- Składniki zalewy zagotować.
- Wrzucić marchew, paprykę i cebulę i dobrze wymieszać.
- Wkładać do słoików i pasteryzować 10 minut.
- Spróbujcie a nie pożałujecie.
Smacznego!
Przepis z archiwum.
10 komentarze
Ciekawa sałatka do słoików. Właśnie wróciłam z rynku z 3 kg papryki...Na pewno część zamarynuję :)
OdpowiedzUsuńPopieram! Takie rzeczy trzeba robić! Bo zima za pasem;)
OdpowiedzUsuńJa mam podobny przepis, z wiekszymi proporcjami, ale dodaje sie takze musztarde z ziarnami gorczycy, a papryke daje sie kolorowa. Ale salatka jest w mojej rodzinie juz ze 20 lat ;)
OdpowiedzUsuńMoże chociaz imię poproszę???
UsuńNadal nie czytacie mojej prośby:-(
Dorotka a ten przecier gotujesz razem z zalewą?
OdpowiedzUsuńZagotowac należy przecier, ocet,olej i cukier i wrzucić do tej zalewy warzywa.
UsuńTo ma byc gęste.
Przepis super. W domu wszyscy się zajadają.
OdpowiedzUsuńCieszę się, u mnie też.
UsuńHej :) a jak później to jesz?. Na ciepło czy na zimno prosto ze słoika?
OdpowiedzUsuńNa zimno, tego się już nie podgrzewa. Do kanapek, do obiadu lub tak jak napisałaś ze słoika samo bo takie jest pyszne.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.