piątek, 23 września 2011

Lasagne, czyli lazania ze szpinakiem

Przysmak kuchni włoskiej.
                 Składniki:
  • 1 opakowanie makaronu lazania
  • 1/2 kg szpinaku
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa
  • 250 g mięsa mielonego
  • ser żółty w plastrach (może być topiony w plastrach),bądź wiórkach
  • 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
  • sól, pieprz do smaku
                   Beszamel:
  • 1 litr mleka
  • 60 g masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu koszyk
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz
  • 600 g startego sera twardego
  • oliwa do nasmarowania naczynia
Beszamel przygotować tak jak TU
Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente.
 Pieczarki pokroić w kostkę
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Szpinak obrać, umyć i pokroić w paseczki.
Na zimną oliwę wrzucić posiekany czosnek i podsmażyć a następnie dodać szpinak i dalej dusić do miękkości.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pieczarki i dodać do nich mięso mielone.
Usmażyć.
Połączyć ze szpinakiem i wymieszać.
Na dno długiej prostokątnej formy układać plastry makaronu a na nie trochę  farszu.
Na farsz polać beszamelem i obłożyć plastrami sera.
I tak układać warstwy do wyczerpania składników.na wierzchu warstwa makaronu.
Formę przykryć folią aluminiową i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni po czym zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.

Smacznego.

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.