Składniki:
- 1 opakowanie makaronu lazania
- 1/2 kg szpinaku
- 4 ząbki czosnku
- oliwa
- 250 g mięsa mielonego
- ser żółty w plastrach (może być topiony w plastrach),bądź wiórkach
- 1/2 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej
- sól, pieprz do smaku
- 1 litr mleka
- 60 g masła
- 2 jajka
- 6 łyżek mąki
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu koszyk
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz
- 600 g startego sera twardego
- oliwa do nasmarowania naczynia
Makaron ugotować w osolonej wodzie al'dente.
Pieczarki pokroić w kostkę
Czosnek obrać i drobno posiekać.
Szpinak obrać, umyć i pokroić w paseczki.
Na zimną oliwę wrzucić posiekany czosnek i podsmażyć a następnie dodać szpinak i dalej dusić do miękkości.
Na rozgrzanej oliwie podsmażyć pieczarki i dodać do nich mięso mielone.
Usmażyć.
Połączyć ze szpinakiem i wymieszać.
Na dno długiej prostokątnej formy układać plastry makaronu a na nie trochę farszu.
Na farsz polać beszamelem i obłożyć plastrami sera.
I tak układać warstwy do wyczerpania składników.na wierzchu warstwa makaronu.
Formę przykryć folią aluminiową i zapiekać ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni po czym zdjąć folię i piec jeszcze 10 minut.
Smacznego.
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.