A dalej to już tylko inwencja twórcza.
Babeczki są przepyszne, można je przygotować wcześniej a potem nadziewać tym czym lubimy.
Babeczki na deser.
Składniki: ok. 60 sztuk
Składniki: ok. 60 sztuk
- 500 g mąki T 650
- 120 g smalcu
- 120 g masła
- 3 żółtka
- 3 łyżki gęstej śmietany
- 100 g cukru pudru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- Wszystkie składniki zarobić na stolnicy.
- Wyjdzie gładkie ciasto.
- Wylepiać nim cienko foremki.
- Foremki muszą być idealnie suche.
- Najlepiej umyć je dzień wcześniej.
- Foremek nie smarujemy.
- Z tej porcji wychodzi 60 babeczek.
- Piec ok 10 - 15 minut w 170 C z opcją grzania góra/dół.
- Po upieczeniu obrócić do góry dnem, puknąć i ładnie wyjdą.
- Następnie wyklejać dalej i nie smarować.
- Babeczki można wypełniać dowolnie.
5 komentarze
poproszę jedną :)
OdpowiedzUsuńjakie kolorowe! bajecznie wyglądają
OdpowiedzUsuńAle pyszności! Robiłam kiedyś takie, tylko troszkę większe, ale tez budyniowo-owocowe. Sa najlepsze, bo lubia je prawie wszyscy :)
OdpowiedzUsuńŚliczne! Kiedyś zrobiłam podobne z mamą. Były pyszne:D
OdpowiedzUsuńWyglądają smakowicie, czy mogę zjeśc monitor? ;)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.