sobota, 3 września 2011

Kania jak schabowy

Czubajka kania, nie każdy zna, nie każdy odróżni od muchomora sromotnikowego.
Ci jednak co znają mogą rozkoszować się pysznym schabem grzybowym.
Mnie się wydaje że nie można pomylić kani z żadnym innym grzybem, różnice sa znaczące, jednak jak ktoś nie zna proszę nie zbierajcie nieznanych grzybów, nie kopcie ich , zostawcie grzybiarzom którzy znają i wiedzą jak je wykorzystać.

                        Składniki:
  • same kapelusze grzyba....ogonki są łykowate
  • 1 jajo
  • sól
  • pieprz
  • bułka tarta do panierowania


Kapelusz opłukać zwłaszcza wypłukać piasek z blaszek.
Jajo roztrzepać z solą i pieprzem.
Kapelusze moczyć w jaju i panierować w bułce tartej.
Smażyć na gorącym oleju z obu stron na rumiano.
Podawać gorące gdyż grzyby są ciężko strawne a zimne mogą zaszkodzić.
Smacznego.

2 komentarze

  1. takie "schabowe" to w naszym domu specjalność Taty (on też zawsze sprawdza zebrane grzyby :), pyszne są

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger