czwartek, 22 września 2011

Grzyby marynowane

Robiłam je zgodnie z radami babci która wszystko dawała na "oko" a grzybki zawsze były dobrze doprawione....bielutkie i zalewa nigdy się nie "ciągnęła" nawet u maślaków.
Babci już nie ma z nami a ten przepis polecam każdemu.
Grzyby marynowane.
Składniki:
Marynata:

  • 3 części wody
  • 1 część octu
  • pieprz w ziarnkach
  • cebula
  • ziarnka ziela angielskiego
  • listek laurowy
  • cukier do smaku - zależy od potrzeb domowników - ja słodzę na oko i próbuję
  • grzyby takie jakie znajdziemy bądź kupimy

Przygotowanie grzybów:
  • Grzyby obrać ,umyć i gotować w osolonej wodzie 10 minut.
  • Odcedzić.
  • Zagotować zalewę, cebulę pokroić w półplasterki, wrzucić do zalewy.
  • Ugotowane grzyby wrzucić do zalewy i chwilę pogotować 2 - 3 minuty.
  • Grzyby zrobią się jaśniutkie.
  • Przełożyć do słoików i odwrócić do góry dnem.
Smacznego.
Przepis rodzinny.

7 komentarze

  1. grzybki smakowicie wyglądają:)tylko teraz gdzie grzyby znaleźć:)?

    OdpowiedzUsuń
  2. i nie trzeba juz ich pasteryzowac?

    OdpowiedzUsuń
  3. ile mniej więcej cukru do zalewy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie napiszę Ci tego bo jak już wspomniałam dodaje na oko.My lubimy bardziej słodkie więc dodaję tyle aby mi smakowały.
      Tyle dodaj aby były i dla Ciebie dobre, może łyżkę na początek i próbuj?

      Usuń
  4. W przepisie nie ma soli...ale dodałam i właśnie robię:)pachnie i smakuje super!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma pomyłki, grzyby gotuję w osolonej wodzie i więcej nie solę.Do marynaty tylko cukier.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.