Babci już nie ma z nami a ten przepis polecam każdemu.
Grzyby marynowane.
Składniki:
Marynata:
Składniki:
Marynata:
- 3 części wody
- 1 część octu
- pieprz w ziarnkach
- cebula
- ziarnka ziela angielskiego
- listek laurowy
- cukier do smaku - zależy od potrzeb domowników - ja słodzę na oko i próbuję
- grzyby takie jakie znajdziemy bądź kupimy
Przygotowanie grzybów:
- Grzyby obrać ,umyć i gotować w osolonej wodzie 10 minut.
- Odcedzić.
- Zagotować zalewę, cebulę pokroić w półplasterki, wrzucić do zalewy.
- Ugotowane grzyby wrzucić do zalewy i chwilę pogotować 2 - 3 minuty.
- Grzyby zrobią się jaśniutkie.
- Przełożyć do słoików i odwrócić do góry dnem.
Przepis rodzinny.
7 komentarze
grzybki smakowicie wyglądają:)tylko teraz gdzie grzyby znaleźć:)?
OdpowiedzUsuńi nie trzeba juz ich pasteryzowac?
OdpowiedzUsuńNie nie trzeba, ocet i temperatura je zakonserwują.
Usuńile mniej więcej cukru do zalewy?
OdpowiedzUsuńNie napiszę Ci tego bo jak już wspomniałam dodaje na oko.My lubimy bardziej słodkie więc dodaję tyle aby mi smakowały.
UsuńTyle dodaj aby były i dla Ciebie dobre, może łyżkę na początek i próbuj?
W przepisie nie ma soli...ale dodałam i właśnie robię:)pachnie i smakuje super!pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie ma pomyłki, grzyby gotuję w osolonej wodzie i więcej nie solę.Do marynaty tylko cukier.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.