czwartek, 8 września 2011

Fale Dunaju

Jest to ciasto z TWOJEJ AKADEMII PIECZENIA
Polecam bo jest pyszne.
                   Składniki:
  • 1 kostka margaryny Kasia
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jaja
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki mleka
  • 2 jabłka
                  Na krem:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 800 ml mleka
  • 1 kostka margaryny Kasia
                 Polewa:
  • 1,5 tabliczki ciemnej czekolady
  • 1/2 szklanki śmietany 30 %

Kasię rozpuścić i przestudzić.
Mąkę wymieszać z proszkiem.
Jaja utrzyj z cukrem na puszystą masę.
Ucierając dodaj mąkę i rozpuszczoną Kasię.
Ciasto podziel na dwie części.
Do jednej dodaj kakao i mleko.
Wymieszaj.
Formę o wymiarach 22x27 wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
Do formy wlej najpierw ciasto jasne a na nie ciasto ciemne.
Na cieście ułóż rzędami cząstki jabłek.
Piecz około 35 minut w temperaturze 180 stopni.
Ugotuj budyń i przestudź.
Budyń zmiksuj z miękką Kasią.
Krem wyłóż na wystudzone ciasto.
W rondlu podgrzewaj śmietanę z połamaną na cząstki czekoladą az polewa będzie gładka.
Polej ciasto i odstaw do lodówki aby stężało.
Polecam.
Smacznego.

5 komentarze

  1. nigdy nie jadłam w takiej wersji, apetycznie wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. miałam chrapkę na to ciasto z akademii, ale ostatecznie padło na ciasto z jeżynami :) za fale Dunaju też się na pewno zabiorę, bo pysznie się u Ciebie prezentują

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja mama kiedyś robiła je bardzo często. Potwierdzam, bardzo pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie falowane :) Bardzo mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń
  5. klasyka to ciasto, dobrze wyszło

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger