wtorek, 20 września 2011

Ciasto z jeżynami

Narobiłam trochę zaległości i muszę szybciutko korzystając z wolnego wszystko nadrobić.
Na początek ciasto jeżynowe z MOJEJ AKADEMII PIECZENIA
                   Składniki:
  • 2/3 kostki margaryny Kasia
  • 2/3 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki kaszy manny
  • 2/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki cukru
  • 5 jaj
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300 g jeżyn
  • 100 g malin

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,kaszą manną i wiórkami.
Żółtka oddzielić od białek.
Białka ubić na sztywną pianę.
Miękką Kasię utrzyj z cukrem pudrem dodając po jednym żółtku.
Dodawać mieszankę z mąką.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
Tortownicę średnicy 24 cm wysmaruj Kasią i obsyp mąką.
Na ciasto ułóż owoce ( ja dałam 3/4 owoców i one poszły na dno a 1/3 dodałam na ciasto 10 minut przed końcem pieczenia i one zostały na dole).
Przełóż ciasto do formy i piecz w temperaturze180 stopni przez ok. 40 minut.

Smacznego.

8 komentarze

  1. no proszę jak miło się wspomina ciasto a teraz cóż?? pozostaje dieta bezciastowa :):):):):)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie no nie lubie Cię. O tej porze roku mi wyskakuje Twoje ciasto jeżynkowe *.*

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ha ha ha...Tobie Olcia po prostu sie chce wiosny jak i wielu innym:-)

      Usuń
  3. WITAM,ZROBIŁAM,WŁASNIE,PANI,CIASTO,ALE,CHCIAŁAM,WIECEJ,DLA,RODZINY,I,DAŁAM,DWA,RAZY,WIECEJ,SKŁADNIKÓW,ALE,PIEKĘ,JE,JUZ,GODZINĘ,,JEST,WODNISTE,TYLKO,NA,BOKACH,TOSZKĘ,UPIECZONE,A,CAŁE,JEST,BAARDZO,RZADKIE!,CO,ROBIĆ??POMOCYYY

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie za późno odczytałam komentarz i z ciasta ....no właśnie co?
      Tak to jest jak sie zwiększa proporcje, i tu jest taki problem że jak zwiększysz proporcje dwa razy to nie zawsze czas pieczenia tez dwa razy.
      Lepiej było dla łasuchów upiec dwa ciasta.
      W Twoim przypadku godzina to jest max a skoro było wodniste to może za niska temp.
      Ja w takim przypadku piekę na oko tzn. aż widze że ciasto jest ok. "suchy" patyczek.
      Napisz prosze czy coś z tego wyszło?

      Usuń
  4. a co z 1/2 szklanki cukru? (nie cukru pudru)
    wsypać do mieszanki z mąki czy ucierać razem z cukrem pudrem...?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam ale zaszła pomyłka, powinno być 1 szklanka cukru pudru a zwykłego nie ma wcale.

      Usuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger