Ten keczup robię od lat i jest znakomity.
Składniki:
- 3 kg dojrzałych pomidorów
- 2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 125 g cukru
- 1/2 filiżanki octu
- 1 papryczka chilli
- sól
- 4 goździki
- 2 liście laurowe
- szczypta cynamonu
Do przecieru można dodać rozmaite przyprawy, wedle upodobań smakowych.
Zawsze jednak dajemy cukier i ocet bo konserwują.
Gotowy keczup powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Keczup jest produktem nietrwałym-po otwarciu słoika szybko się psuje i dlatego należy nakładać go do małych słoiczków.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
Pomidory pokroić w kostkę a cebulę w pół plasterki
Zmiksować blenderem.
Gdyby do przecieru dostały się pestki przetrzeć przez sito.
Przecież przełożyć do szerokiego rondla.
Dodać cukier i ocet.
Dodać pozostałe przyprawy (można dodać je do woreczka z gazy i na końcu usunąć).
Gotować stale mieszając.
Gdy objętość keczupu zmniejszy się o połowę ,doprawić do smaku.
Gorący keczup przekładać do małych słoiczków.
Pasteryzować ok. 15 minut.
Pisania było dużo ale robi się o wiele prościej.
Smacznego!
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.