- ciasto francuskie
- 100 g rodzynek
- 4 jabłka
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki cukru pudru + do oprószenia ciasta
- 3 łyżki rumu
- 1 jajo
Rodzynki zalać rumem, odstawić na 10 minut.
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki, a każdą ćwiartkę cienkie plasterki.
Włożyć do miseczki z rodzynkami, zalać sokiem z cytryny, dodać cukier puder, cynamon.
Wymieszać, przykryć, odstawić na 10 minut.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180st.
Ciasto rozwinąć na papierze do pieczenia na blasze z piekarnika.
Nadzienie rozsmarować na całej powierzchni, zaczynając od najbliższego brzegu zwijać strudel lekko przyciskając, by ciasto było zwarte.
Posmarować przed samym pieczeniem rozbełtanym jajkiem.
Piec w temperaturze 150 stopni przez 30 minut.
Zachód słońca. |
Przepis własny.
1 komentarze
Bardzo lubię strudlę jabłkową :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.