Idealny na upalne dni.
Polecam wszystkim i małym i dużym.
Idealny do kawy czy herbaty, polecam.
Straciatella sernik na zimno.
Składniki: tortownica 26 cm
Przepis własny.
- 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
- 8 serków stracciatella po 150 g każdy - miałam Jogo
- 60 g rodzynków
- 3 łyżki żelatyny
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 100 g gorzkiej czekolady
- wiórki czekoladowe do dekoracji
- Mleko ubić z cukrem na sztywną pianę.
- Serki wyłożyć do miski i wrzucić rodzynki, wymieszać.
- Czekoladę posiekać nożem na wiórki i wrzucić do serków.
- Połączyć pianę z mleka z masą serkową, delikatnie wymieszać.
- Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody a następnie podgrzać i rozpuścić.
- Do żelatyny przełożyć kilka łyżek masy serowej, wymieszać i wlać do masy.
- Całość wlać do tortownicy o średnicy 26 cm.
- Posypać wiórkami czekoladowymi.
- Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Przepis własny.
2 komentarze
mmm pyszny :)
OdpowiedzUsuńmmmm uwielbiam tego typu ciasta! zjadłabym z chęcią spooory kawał:)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.