sobota, 27 sierpnia 2011

Straciatella sernik na zimno

Sernik jest puszysty, aromatyczny, rozpływa się w ustach.
Idealny na upalne dni.
Polecam wszystkim i małym i dużym.
Idealny do kawy czy herbaty, polecam.
Straciatella sernik na zimno.
Składniki: tortownica 26 cm
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 8 serków stracciatella po 150 g każdy - miałam Jogo
  • 60 g rodzynków
  • 3 łyżki żelatyny
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie sernika:
  • Mleko ubić z cukrem na sztywną pianę.
  • Serki wyłożyć do miski i wrzucić rodzynki, wymieszać.
  • Czekoladę posiekać nożem na wiórki i wrzucić do serków.
  • Połączyć pianę z mleka z masą serkową, delikatnie wymieszać.
  • Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody a następnie podgrzać i rozpuścić.
  • Do żelatyny przełożyć kilka łyżek masy serowej, wymieszać i wlać do masy.
  • Całość wlać do tortownicy o średnicy 26 cm.
  • Posypać wiórkami czekoladowymi.
  • Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego.
Przepis własny.

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger