niedziela, 7 sierpnia 2011

Pomidory w zalewie

Tyle pięknych pachnących pomidorów na straganach że nie mogłam się oprzeć no i kupiłam małe pomidorki w sam raz do słoików.

 
Składniki:
  • 3 kg małych pomidorków
                       Na zalewę:
  • ok. 2 l wody
  • 3 łyżki soli
Ja miałam 4 słoje 1,5 litrowe.
                                                 Na każdy potrzeba:
  • liść laurowy
  • 1 łyżeczkę suszonej bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 gałązka natki pietruszki
Pomidory umieścić w słojach wraz z bazylią , natką i czosnkiem i zalać zalewą wody z solą.
Pasteryzować przez 20 minut .
Smacznego.
Przepis własny.

16 komentarze

  1. Fajny przepis:) Już sobie wyobrażam kilka takich słoiczków stojących na półce w spiżarni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. B.fajny przepis,zaraz zrobię takie pomidorki,bo mama właśnie pojechała na wakacje, mnie zostawiła z takim zadaniem a w ogrodzie krzaki pouginały się od malutkich pomidorków... BĘDZIE PYSZNIE.
    ANKA

    OdpowiedzUsuń
  3. a słoiki zalewasz gorącą czy zimną zalewą?

    OdpowiedzUsuń
  4. Blog podoba mi się bardzo!Parę razy korzystałam z zamieszczonych tu przepisów (nie wpisywałam się-wybacz).

    OdpowiedzUsuń
  5. W ubiegłym roku robiłam tak samo, wyszły cudne. Fajny sposób, tylko zmiksować i gotowa zupa.
    Grażyna

    OdpowiedzUsuń
  6. a czy obieracie te pomidory ze skórki? dziękuję za odpowiedź

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomidory sa ze skórką, maja potem piękny aromat a po otworzeniu słoja skórkę możesz usunąć palcem, nie ma z tym problemu

      Usuń
  7. czy po pasteryzowane pomidorki się rozgotują czy będa całe

    OdpowiedzUsuń
  8. A ile czasu można przechowywać takie pomidorki w słoikach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak zrobiłam je w sierpniu to w marcu jeszcze jakieś niedobitek został i powstała pyszna zupa.

      Usuń
  9. a czy można dodać octu do zalewy ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak ale nie za dużo bo pomidory maja kwas w sobie i właściwie bez octu pieknie sie przechowują.

      Usuń
  10. własnie robie ten przepis troszke sie boje bo nigdy pomidorow nie robilam ale mam nadzieje ze bedzie super ANNA

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger