Składniki:
- 10 średnich i równych pomidorków
- 250 g kaszy kuskus
- 150 g mięsa mielonego
- 50 g sera żółtego twardego tupu Złoty Oleander
- 100 g sera typu korycińskiego
- 1 ząbek czosnku
- miąższ z 10 pomidorów
- 4 średnie pieczarki
- 1 nieduża cebula
- 1 jajo
- 1 łyżeczka ziarenek smaku
- sól, pieprz
- 1/2 l bulionu drobiowego
Kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu.
Pieczarki pokroić w kostkę i wraz z pokrojona cebulą usmażyć na oleju po czym dodać mięso i wszystko razem usmażyć.
Wystudzić.
Połączyć wszystkie składniki:
Posiekany miąższ z pomidorów, pieczarki z cebulą i mięskiem, kuskus, starty na tarce ser żółty, pokrojony w kostkę ser koryciński, dodać jajo, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy i wszystko razem wymieszać.
Masą nadziać pomidory i ciasno ustawić w garnku.
Zalać 1/2 l bulionu i dusić pod przykryciem ok. 30 minut.
Podałam z sosem pomidorowym.
Wyszły przepysznie.
Smacznego.
Przepis własny.
Przepis dodaje do akcji PSIANKOWATE ,
którą organizuje mopswkuchni.
6 komentarze
Doowa no chyba to danie to dołączysz do mojej akcji warzywa psiankowate. Nie dość że pysznie wyglądają te pomidorki, to jakie są zdrowe do tego!
OdpowiedzUsuńPrzepis dodałam do akcji mopswkuchni:-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne papu aż się uszy trzęsły :) mniam mniam
OdpowiedzUsuńSUPER uwielbiam faszerowane warzywa.
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają takie uduszone. Ja robie podobne, tylko na faszerowaniu się kończy, nigdy ich jeszcze poźniej nie dusiłam w garnku. Następnym razem spróbuje jak Ty :)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.