Bardzo mnie zafascynowały te pierogi i oto i ja je mam.
Pysznie.
Składniki na farsz :
- 1 kg ziemniaków
- 2-3 średnie cebule
- 400 g twarogu
- sól, pieprz
Cebule obieramy, tniemy w drobną kostkę, podsmażamy najlepiej na margarynie na złoty kolor.
Ostudzone ziemniaki wraz z serem przeciskamy przez praskę.
Dodajemy cebulę, doprawiamy solą i pieprzem.
Mieszamy aż składniki dobrze się połączą.
Ponad to :
- 2 kwadratowe wafle
- 2-3 jajka
- bułka tarta
- sól, pieprz
- margaryna do smażenia
Cały farsz nakładamy na jednego wafla, równamy.
Przykrywamy drugim waflem, lekko dociskamy z góry, żeby cała powierzchnia była w miarę równomierna.
Kroimy ostrym nożem na kwadraty, prostokąty, trójkąty czy co tam nam się zamarzy.
Jaja roztrzepujemy, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
Pocięte wafle z farszem obtaczamy w jajku i bułce tartej.
Smażymy na niewielkiej ilości dobrze rozgrzanego tłuszczu na złoty kolor z obu stron.
Podawać z dowolnym sosem...wyborny smak.
Smacznego.
Przepis od Justyny.
6 komentarze
Niezwykle pomysłowo ;) Wyglądają bardzo apetycznie;)
OdpowiedzUsuńmnie też bardzo zaintrygowały :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że posmakowały. Wspaniale wyglądają,aż znowu nabrałam na nie ochoty :)
OdpowiedzUsuńale fajne danie! ciekawe jak smakuje bo wygląda bombowo!
OdpowiedzUsuńoryginalny pomysł, ale zapowiada się bardzo smacznie
OdpowiedzUsuńCzaję się na te pierogi i czaję, a tak mnie kuszą, że chętnie zrobiłabym je już dziś :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.