- 1-1,2 kg szynki wieprzowej
- 2 łyżki miodu
- 1 łyżeczka mąki
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- szczypta rozmarynu
- 1 łyżeczka ziarenek smaku
Najlepiej aby marynowało się przez noc ale jak ktoś potrzebuje szybciej to chociaż godzinę niech poleży w marynacie
Następnie włożyć mięso do naczynia żaroodpornego,podlać bulionem i jak kto woli dodać składniki marynaty albo nie do bulionu - ja robię i tak i tak i piec w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem.
Następnie zdjąć przykrycie i posmarować mięso 2 łyżkami miodu.
Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.
Będzie rumiana i chrupiąca skórka.
Sos powstały z pieczenia mięsa zagęścić i łyżeczką mąki rozprowadzonej w 1 łyżce wody.
Mięso jest znakomite.
Pokroić na plastry i polać sosem.
Podawać można z CARPACCIO Z BURAKÓW
Lampka wina byłaby wskazana.
Smacznego.
Pomysł własny.
15 komentarze
Zgodnie z Twoją recepturą zrobiłem mięcho i jedyne co mogę powiedzieć to:
OdpowiedzUsuńJA PIERDZIU!!!
Ten przepis jest rewelacyjny, polecam wszystkim. Dzięki wieeeeeeelkie za Twój blog!!!
Polecam się:-)
UsuńPrzepis faktycznie smaczny i prosty. Dla mających mało czasu polecam zamiast ''wylegiwania'' się mięska w marynacie szprycowanie,sam tak zrobiłem, efekt??-uff nie mam siły pisać...
OdpowiedzUsuńTak masz rację, szprycowanie jest znakomitym pomysłem dla mających mało czasu:-)
UsuńWitam, wino z marynaty trzeba przelać do naczynia żaroodpornego czy ma się dusić tylko w bulionie?
OdpowiedzUsuńPowiem tak: wybór należy do Ciebie-ja robię i tak i tak:-)
UsuńZ kim mam przyjemność?
Najlepszy przepis na pieczeń,już na stałe zagościł w moje kuchni. Mięso wychodzi przepyszne, a wino dodaje mu charakterku. Niezdecydowanym polecam ten przepis,a autorce dziekuję że się nim podzieliła.
OdpowiedzUsuńSylwia
A jeśli nie będę mieć wina - czy mogę użyć np octu winnego do marynaty?
OdpowiedzUsuńOcet jest dość ostry więc nie wiem czy nie popsuje tu smaku:-)
UsuńZ kim mam przyjemność?
A mi wyszło gorzkie co może być przyczyną??
OdpowiedzUsuńnoże nie odpowiednie wino bo nie miałem czerwonego tylko różowe
OdpowiedzUsuńSam sobie odpowiedziałeś, wino czerwone wytrawne nie uwalnia goryczki do mięsa.
UsuńMnie się jeszcze goryczka nie zdarzyła.
dzięki bardzo jestem początkującym kucharzem Janusz
OdpowiedzUsuńCieszę się że mogłam pomóc :-)
UsuńJa wlasnie rozpoczynam swoje "czarowanie "na Twoim przepisie,jezeli sie sprawdzi to jutro znowu napisze.J
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.