środa, 3 sierpnia 2011

Pieczeń wieprzowa

Bardzo smakowite mięsko, mięciutkie i soczyste.
  • 1-1,2 kg szynki wieprzowej
  • 2 łyżki miodu 
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
                 Marynata:
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina
  • szczypta rozmarynu
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku
Składniki marynaty wymieszać i włożyć mięsko.
Najlepiej aby marynowało się przez noc ale jak ktoś potrzebuje szybciej to chociaż godzinę niech poleży w marynacie


Następnie włożyć mięso do naczynia żaroodpornego,podlać bulionem i jak kto woli dodać składniki marynaty albo nie do bulionu - ja robię i tak i tak i piec w 200 stopniach przez 1 godzinę pod przykryciem.
Następnie zdjąć przykrycie i posmarować mięso 2 łyżkami miodu.
Wstawić ponownie do piekarnika na ok. 20 minut.
Będzie rumiana i chrupiąca skórka.
Sos powstały z pieczenia mięsa zagęścić i łyżeczką mąki rozprowadzonej w 1 łyżce wody.
Mięso jest znakomite.
Pokroić na plastry i polać sosem.
Podawać można z CARPACCIO Z BURAKÓW
Lampka wina byłaby wskazana.
Smacznego.
Pomysł własny.

15 komentarze

  1. Zgodnie z Twoją recepturą zrobiłem mięcho i jedyne co mogę powiedzieć to:
    JA PIERDZIU!!!
    Ten przepis jest rewelacyjny, polecam wszystkim. Dzięki wieeeeeeelkie za Twój blog!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis faktycznie smaczny i prosty. Dla mających mało czasu polecam zamiast ''wylegiwania'' się mięska w marynacie szprycowanie,sam tak zrobiłem, efekt??-uff nie mam siły pisać...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak masz rację, szprycowanie jest znakomitym pomysłem dla mających mało czasu:-)

      Usuń
  3. Witam, wino z marynaty trzeba przelać do naczynia żaroodpornego czy ma się dusić tylko w bulionie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Powiem tak: wybór należy do Ciebie-ja robię i tak i tak:-)
      Z kim mam przyjemność?

      Usuń
  4. Najlepszy przepis na pieczeń,już na stałe zagościł w moje kuchni. Mięso wychodzi przepyszne, a wino dodaje mu charakterku. Niezdecydowanym polecam ten przepis,a autorce dziekuję że się nim podzieliła.
    Sylwia

    OdpowiedzUsuń
  5. A jeśli nie będę mieć wina - czy mogę użyć np octu winnego do marynaty?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ocet jest dość ostry więc nie wiem czy nie popsuje tu smaku:-)
      Z kim mam przyjemność?

      Usuń
  6. A mi wyszło gorzkie co może być przyczyną??

    OdpowiedzUsuń
  7. noże nie odpowiednie wino bo nie miałem czerwonego tylko różowe

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sam sobie odpowiedziałeś, wino czerwone wytrawne nie uwalnia goryczki do mięsa.
      Mnie się jeszcze goryczka nie zdarzyła.

      Usuń
  8. dzięki bardzo jestem początkującym kucharzem Janusz

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja wlasnie rozpoczynam swoje "czarowanie "na Twoim przepisie,jezeli sie sprawdzi to jutro znowu napisze.J

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger