Zróbcie, popróbujcie i powiedzcie czy był dobry.
Piankowy sernik waniliowo - kakaowy.
Składniki: forma 26 x 26 cm
Masa serowa waniliowa:
Składniki: forma 26 x 26 cm
Masa serowa waniliowa:
- 100 g sera trzykrotnie mielonego
- 600 g serków homogenizowanych waniliowych
- 3 żółtka
- 1 aromat waniliowy
- 1/3 szklanki mleka w proszku
- 1 serniks
Masa serowa kakaowa:
- 100 g sera trzykrotnie mielonego
- 600 g serków homogenizowanych czekoladowych
- 3 żółtka
- aromat czekoladowy
- 1/3 szklanki mleka w proszku
- 2 łyżki kakao
- 1 serniks
- 500 ml śmietany kremówki
- 10 białek
- 1 szklanki cukru trzcinowego
- Składniki każdej masy miksujemy oddzielnie.
- Śmietanę ubijamy na sztywno.
- Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno po czym dodajemy cukier i ubijamy aż masa stanie się lśniąca.
- Masę białkową oraz śmietanę dzielimy na pół.
- Do mas serowych dodajemy najpierw śmietanę i mieszamy a potem pianę z białek i delikatnie mieszamy.
- Do dużej formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą wlewamy najpierw masę czekoladową a na nią masę waniliową.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez 50 minut.
- Sernik ma być ścięty ale patyczek nie pozostanie suchy.
- Zostawić na 30 minut w piekarniku po upieczeniu.
- Po ostygnięciu pokropić polewą czekoladową.
- Sernik jest piankowy i wilgotny....ja wcinam jeszcze zanim wystygnie.
Pomysł własny.
2 komentarze
lubię takie wilgotne serniczki :)
OdpowiedzUsuńmmm ale pyszność :)
OdpowiedzUsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.